1. Inici >
  2. Notícies >
  3. PROGRAMA DE PREVENCIÓ DE CÀNCER COLORRECTAL DE LA COMUNITAT VALENCIANA

Notícies

PROGRAMA DE PREVENCIÓ DE CÀNCER COLORRECTAL DE LA COMUNITAT VALENCIANA

10 abril 2019

Què és el càncer colorectal?

És un tumor que s’origina en l’intestí gros a partir d’una lesió denominada pòlip. Alguns pòlips poden transformar-se en càncer després de 10 o 15 anys, i per això és convenient detectar-los precoçment.

És un problema de salut important?

És un tumor freqüent en la població i ocupa el segon lloc després del de pròstata en hòmens i el de mama en les dones. A més és un tumor que mostra tendència a augmentar en el últims anys.

Quins símptomes presenta?

No sol presentar símptomes en les fases inicials, però s’han identificat com a signes més freqüents: sang en femta, canvis en els hàbits intestinals i pèrdua de pes sense raó coneguda.

Qui té més probabilitat de tindre càncer colorectal?

Persones amb història familiar de càncer colorectal i persones amb malalties inflamatòries intestinals cròniques o pòlips adenomatosos. Independentment d’estes situacions, a partir dels 50 anys augmenta el risc de desenvolupar la malaltia entre hòmens i dones.

Què és el Programa de Prevenció de Càncer Colorectal de la Comunitat?

És un programa organitzat que permet detectar precoçment pòlips o el càncer colorectal en les seues fases inicials per mitjà de la recollida d’una mostra de femta. Va dirigit a hòmens i dones entre 50 i 69 anys que no presenten símptomes.

Com es pot participar en el programa?

Rebràs una carta d’invitació en el teu domicili. Si no has participat mai, has d’enviar per correu postal la targeta de participació que s’adjunta i t’enviarem el material necessari (un tub) per a recollir la mostra de femta. Si ja has participat, rebràs directament la carta d’invitació juntament amb el material necessari per a recollir la mostra.

En què consisteix la prova?

Has d’arreplegar una mostra de femta en el teu domicili, entregar-la en el teu Centre d’Atenció Primària i nosaltres analitzarem la possible presència de sang oculta en la femta. La prova ésgratuïta i es fa com a regla general cada 2 anys.

Què succeïx si el resultat de la prova és negatiu?

Rebràs una carta en el teu domicili amb el resultat negatiu, la qual cosa significa que no s’ha detectat sang oculta en la femta, és a dir, que és molt probable que no tingues càncer colorectal. Has de saber que esta prova no és 100% exacta, per la qual cosa si notares algun símptoma, acudeix al teu metge d’Atenció Primària.

Què significa que el resultat de la prova siga positiu?

Entre 4 i 5 de cada 100 persones que participen en el programa obtenen un resultat positiu, és a dir, sí que sel’s detecta sang oculta en la femta. Açò no significa que tinga càncer colorectal, però és necessari fer una colonoscòpia per a conéixer l’origen de la sang. Si en la realització de la colonoscòpia es detecta algun pòlip, quasi sempre serà possible llevar-lo per a evitar que evolucione a càncer.

---------

INFORMA’T I PARTICIPA: ÉS IMPORTANT PER A LA TEUA SALUT

A 3 de cada 1000 persones que participen en el programa se’ls detecta càncer colorectal, la majoria en fases inicials, la qual cosa augmenta les possibilitats de curació. La detecció precoç del càncer colorectal és possible. Si es detecta a temps es pot curar en la majoria dels casos.