1. Inici >
  2. XYLELLA FASTIDIOSA A ALCALALÍ >
  3. COMUNICAT DE L'AJUNTAMENT D'ALCALALÍ

COMUNICAT DE L'AJUNTAMENT D'ALCALALÍ

Nota de premsa - 20 de juny de 2019

ALCALALÍ ES RESISTEIX A L’ERADICACIÓ DELS SEUS AMETLERS SANS

L'Ajuntament d'Alcalalí, després de la reunió celebrada ahir amb els seus agricultors i veïns, sol·licita l’aplicació d’un pla de contenció per fer front a la Xylella Fastidiosa, alternatives de cultius viables per substituir les plantacions que han estat destruïdes i unir esforços a nivel comarcal per paralitzar el pla d’eradicació.

La primera publicació en el DOGV que declara per primera vegada l’aparició de la Xylella Fastidiosa va ser el 7 de juliol de 2017. Gairebé dos anys han transcorregut, i després de l’aplicació del pla d’eradicació imposat per la Unió Europea, podem afirmar que la Xylella Fastidiosa segueix imparable, ampliant el territori afectat al nord de la província d’Alacant.

En Alcalalí, després de la publicació del desè brot de la plaga ens trobem en aquesta situació: 59 parcel·les infectades i 129 parcel·les afectades per trobar-se a un radi de 100 metres de l’arbre infectat. En moltes d’aquestes parcel·les el pla d’eradicació ja ha estat aplicat i els ametlers triturats.

El cultiu de l’ametler a Alcalalí no té únicament una dimensió agrícola. És el nostre major valor paisatgístic, un seny d’identitat vinculat al “saber fer” dels nostres veïns i veïnes que generació a generació han custodiat el territori.

D’altra banda, Alcalalí ha realitzat un gran esforç per donar a conèixer el seu major atractiu turístic, la floració dels ametlers durant el mes de febrer amb la celebració de “Feslalí, Alcalalí en flor”. La passada edició, ens van visitar més de 10.000 persones.

Per tant, l’eradicació dels nostres ametlers té una repercussió àmplia i molt negativa en la nostra agricultura, economia local, a nivell turístic, paisatgístic, provocant a més un important dany moral.

La frustració i malestar dels nostre veïns i veïnes va ser patent en la reunió que es va celebrar ahir a l’almàssera. Per unanimitat es va acordar sol·licitar una reunió amb la Consellera d’Agricultura per demanar-li l’aplicació immediata d’un pla de contenció i alternatives de cultius viables per substituir les plantacions que han estat destruïdes.

Un altra de les demandes plantejades va ser la necessitat d’unir esforços amb els municipis de la Marina Alta afectats per la Xylella Fastidiosa, i estructurar una xarxa comarcal de col·laboració i cooperación per paralitzar l’arrancada dels ametlers sans.